Цитати з роману Майстер і Маргарита (100 цитат)

Люди як люди. Люблять гроші, але ж це завжди було … Людство любить гроші, з чого б ті не були зроблені, зі шкіри чи, з паперу, чи з бронзи або із золота. Ну, легковажні … ну, що ж … і милосердя іноді стукається в їхні серця … звичайні люди … загалом, нагадують колишніх … Квартирне питання тільки зіпсував їх.

– Немає жодної східної релігії, – говорив Берліоз, – в якій, як правило, непорочна діва не справила б на світ бога. І християни, які не вигадавши нічого нового, точно так же створили свого Ісуса, якого насправді ніколи не було в живих.

Навіщо ж гнатися слідами того, що вже закінчено?

– Та що ви, – поблажливо посміхнувшись, відгукнувся професор, – вже хто-хто, а ви-то повинні знати, що рівно нічого з того, що написано в Євангеліях, не відбувалося насправді ніколи, і якщо ми почнемо посилатися на євангелія як на історичне джерело … – він ще раз посміхнувся, і Берліоз осікся, бо буквально те ж саме він говорив Бездомному, йдучи з тим по Бронній до Патріаршим ставків.

Будь-яка влада є насильством над людьми.

Що б не говорили песимісти, земля все ж абсолютно прекрасна, а під місяцем і просто неповторна.

Той, хто любить, повинен розділяти долю того, кого він любить.

Є речі, в яких зовсім не дійсні ні станові перегородки, ні навіть кордону між державами.

– Я помилявся! – кричав зовсім захриплий Левій, – ти бог зла! Або твої очі зовсім закрив дим з курильниц храму, а вуха твої перестали що-небудь чути, крім трубних звуків священиків? Ти не всемогутній бог. Проклинаю тебе, бог розбійників, їх покровитель і душа!