Цитати про релігію (100 цитат)

Релігія – певна система поглядів, обумовлена ​​вірою в надприродне, організоване поклоніння вищим силам. Релігія не тільки представляє собою віру в існування вищих сил, але встановлює особливі відносини до цих сил: вона є, відома діяльність волі, спрямована до цих сил.
В цьому розділі нашого сайту ви знайдете цитати про релігію.

Чим частіше людина згадує Бога в своїх промовах, тим старанніше я стежу за своїм гаманцем.
Марк Твен

Ми, англійці, відрізняємося особливої ​​боязкістю у всьому, що стосується релігії.
Аддисон Джозеф

Бога в моїй теорії немає, тому що я не потребував цієї гіпотези.
П’єр Лаплас

Героїчний вихід – по-моєму, той, щоб священик, зібравши своїх прихожан, вийшов до них на амвон і замість служби і поклонів ікон вклонився б до землі народу, просячи прощення у нього за те, що вводив його в оману.
Лев Н. Толстой

У сліпої віри – дуже злі очиці.
Станіслав Єжи Лец

Людству віра необхідна ». Зрозуміло, але зовсім не ваша віра. Адже і ми, невіруючі, віруємо, але в прямо протилежне тому, у що вірите ви, віруючі.
Людвіг А. фон Фейєрбах

Слова віри часто повторюють не тому, що вони істинні, а тому, що їх часто повторюють.
Оскар Уайлд

Священики скоро помітили, що, працюючи на богів, вони працювали на себе, що вони можуть безперешкодно докласти руки до дарів, обітницями і жертвам, принесеним істотам, які ніколи не пред’являли вимог на всі ці речі.
Гольбах Поль Анрі

Релігійні переконання – прекрасний привід, щоб робити людям гидоти.
Річард Олдингтон

Таємниця спасіння – для бажаючих, а не для насільствуемих.
Григорій Богослов

Церква – це місце, де джентльмени, ніколи не бували на небесах, розповідають про них небилиці тим, хто ніколи туди не потрапить.
Генрі Менкен

Визначення етики представляється мені таким. Те, що підтримує і продовжує життя, – добре; то, що пошкоджує і порушує життя, – погано. Глибока і загальна етика має значення релігії. Вона є релігія.
Альберт Швейцер

Віра – це те, що лежить на одній чаші ваг, при тому що на другий завжди лежить розум.
Артур Шопенгауер

Якщо людьми не буде правити Бог, то тоді ними будуть правити тирани.
Вільям Пенн

Можна пояснити марсіанинові існування бензоколонок. Але буде дуже складно пояснити йому, навіщо потрібні всі ці церкви.
Джон Апдайк

У нас стільки релігій, скільки нам потрібно для того, щоб ненавидіти один одного.
Джонатан Свіфт

Викладаючи релігію в школах, ці, м’яко кажучи, сволочі церковні хочуть заманити душі дітей.
Віталій Гінзбург

Наука може бути створена тільки тими, хто наскрізь просякнутий прагненням до істини і розуміння. Але джерело цього почуття бере початок з області релігії. Звідти ж – віра в можливість того, що правила цього світу раціональні, тобто збагненна для розуму. Я не можу уявити справжнього вченого без міцної віри в це. Образно ситуацію можна описати так: наука без релігії – кульгава, а релігія без науки – сліпа.
Альберт Ейнштейн

Яких чудових дурнів робить з людей релігія!
Бен Джонсон

Ось вони, товсті стегна,
Цією паскудної стіни.
Тут ночами черниці
Знімають з Христа штани.
Сергій А. Єсенін

У світі дуже мало любові і доброти, щоб їх можна було марнувати уявним істотам.
Фрідріх Ніцше

Людина на землі є працівник, приставлений до справи порятунку своєї душі.
Лев Н. Толстой

Вважаю, я був би хорошим християнином, але церква зробила все, щоб перетворити мене в закінченого атеїста.
Фрідріх Шиллер

Є поруч з нашою підлої життям – інше життя: урочиста, непорушна, непорушна: життя Церкви. Ті ж слова, ті ж рухи, – все, як століття тому. Поза часом, тобто поза зради.
Ми занадто мало про це пам’ятаємо.
Марина І. Цвєтаєва

Цивілізація не досягне досконалості, поки камінь останньої церкви не впаде на голову останнього священика.
Еміль Золя

Вмолитві краще мати серце без слів, ніж слова без серця.
Махатма Ганді

Відсутність Бога довести складно. Якщо я припущу, що навколо Сонця по орбіті між Землею і Марсом літає фарфоровий чайник, ніхто не зможе це спростувати, особливо якщо я акуратно додам, що він настільки маленький, що його не можуть побачити навіть найпотужніші телескопи.
Бертран Рассел

Який глибокої упевненістю в раціональному устрої світу і який жагою пізнання навіть найдрібніших відблисків раціональності, що виявляється в цьому світі, повинні були володіти Кеплер і Ньютон. Люди такого складу черпають силу в космічному релігійному почутті. Один з наших сучасників сказав, і небезпідставно, що в наш матеріалістичний вік серйозними вченими можуть бути тільки глибоко релігійні люди.
Альберт Ейнштейн

Бог – затичка для діри невідомого.
Анатолій Луначарський

Релігії, подібно хамелеонам, фарбуються в колір грунту, на якій вони живуть.
Анатоль Франс

Християнська концепція огидною. Вона робить з Бога або втілену злість, і до того ж злість нескінченну, що створила мислячі істоти, щоб зробити їх навіки нещасними, або втілене безсилля і слабоумство, не здатне ні передбачити, ні запобігти нещастя своїх створінь.
Франсуа Вольтер

Етична поведінка має ґрунтуватися на симпатії до людей, освіченості і соціальних зв’язках; релігійна основа зовсім не потрібна.
Альберт Ейнштейн

Крові, пролитої шанувальниками Бога милосердя і світу з часу введення Його релігії, вистачило б, можливо, для того, щоб втопити прихильників всіх інших сект, які живуть на земній кулі.
Персі Шеллі

Вірує духовенство в Бога? Воно не розуміє цього питання, тому що воно служить Богу.
Василь Ключевський

Розум – найголовніший ворог будь-якої віри.
Мартін Лютер

Всі релігії засновували моральність на покірності, тобто на добровільне рабство.
Олександр І. Герцен

Релігія мені завжди здавалася чимось непристойним.
Інгмар Бергман

Всім людям властиво моральне почуття, категоричний імператив. Оскільки це почуття не завжди спонукає людину до вчинків, що приносить йому земну користь, отже, має існувати певний грунт, деяка мотивація моральної поведінки, що лежать поза цим світом. Все це з необхідністю вимагає існування безсмертя, вищого суду і Бога.
І. Кант

Якщо Бог існує, то атеїзм, безумовно, ображає його менше, ніж релігія.
Жюль Гонкур

Унікальний сенс сьогодні – це універсальна цінність завтра. Таким способом творяться релігії і створюються цінності.
В. Франкл

Слава богу, я атеїст!
Луїс Бунюель

Віра є знання сенсу людського життя, внаслідок якого людина не знищує себе, а живе. Віра є сила життя. Якщо людина живе, то він будь-що-небудь та вірить. Якщо б він не вірив, що для чогось треба жити, то він би не жив.
Л. Н. Толстой

Упевнений, що серйозний учений, який досліджує закони природи або людського суспільства, не зможе зберегти віри, бо все навколо буде переконувати його в засвоєних з дитинства догматах.
Умберто Еко

Дві речі наповнюють душу постійно новим і зростаючим подивом і благоговінням і тим більше, чим частіше і уважніше займається ними роздум: зоряне небо наді мною і моральний закон в мені. Те й інше, як би покриті мороком або безоднею, що знаходяться поза мого горизонту, я не повинен досліджувати, а тільки припускати; я бачу їх перед собою і безпосередньо пов’язую їх з свідомістю свого існування.
І. Кант

Всі думають люди – атеїсти.
Ернест Хемінгуей

Вірте собі і живіть так, напружуючи всі свої сили на одне: на прояв в собі бога, і ви зробите все, що ви можете зробити і для свого блага, і для блага всього світу.
Л. Н.Толстой

Побожність знаходить такі виправдання поганих вчинків, яких простий порядна людина не знайшов би.
Шарль Монтеск’є

Мета, і єдина мета, нашого життя полягає в тому, щоб викорінити пристрасті і замінити їх протилежними чеснотами.
Варсонофій Оптинський

Жодна релігія не може нічого зробити для людства.
Станіслав Лем

Ідея про те, що людина створена за образом Божим, веде не тільки до думки про рівність Бога і людини або навіть до думки про незалежність від Бога; з неї випливає і те, центральне для гуманізму переконання, що в кожній людині полягає все людство.
Е. Фромм

якщоподивитися на співвідношення всіх живих істот у світі, то з усього виходить, що найбільше Господь любить мікробів і комах.
Конрад Лорен

У людини в душі діра розміром з Бога, і кожен заповнює її як може.
Ж.-П.Сартр

Молитва – це вимога змінити всі закони Всесвіту заради одного, явно недостойного, прохача.
Амброз Бірс

Природа пізнається сама через себе, а не через будь-яку іншу річ. Вона складається з нескінченних атрибутів, з яких кожен нескінченний і досконалий у своєму роді; до суті її відноситься існування, так що поза нею немає вже суті або буття, і вона точно збігається з сутністю єдино величного і прославляється Бога.
Б. Спіноза

Релігія розцінюється звичайними людьми як правда, розумними як брехня, а урядом як корисна штука.
Едуард Гіббон

Людині не уникнути праці і тривоги духовної боротьби, тому що в цьому і полягає гідність і богоподобие людської істоти.
С. Л. Франк

Не слід вірити в щось лише тому, що було б жахливо, якби це щось не існувало.
Жан Ростан

Мета психотерапії – зцілення душі, мета ж релігії – спасіння душі
Франкл В.

Релігійність – просто один з побічних продуктів нашого видового поведінки. Досить шкідливий, треба відзначити.
Ернст Майр

Коли мова йде про екзистенціальному вакуумі або про цілісну орієнтації, про загальну установці або центральному мотиваційному стані, фахівцем є священик, а вчений – до сих пір лише невмілий дилетант.
Г. Оллпорт

Дивно, як всі ці жерці і провісники, дивлячись один на одного, можуть утримуватися від сміху.
Цицерон

Оглянувшись на людей, на все людство, я побачив, що люди живуть і стверджують, що знають сенс життя. На себе озирнувся: я жив, поки знав сенс життя. Як іншим людям, так і мені сенс життя і можливість життя давала віра.
Л. Н. Толстой

Народ позитивно вимагає, щоб його обманювали, інакше з ним неможливо мати справи.
Синезий

Розумне знання в особі вчених і мудрих заперечує сенс життя, а величезні маси людей, все людство – визнають цей сенс в нерозумному знанні. І це нерозумне знання є віра.
Толстой Л. Н.

Називати віруючих ослами – несправедливо, бо осли ніколи не бувають настільки твердолобих.
Луїс Велес де Гевара

Коли світ почав існувати, розум став його матір’ю, і Той, хто усвідомлює, що основа життя його – дух, знає, що він знаходиться поза будь-якої небезпеки. Коли він закриє уста і зачинить врата почуттів в кінці життя, він не зазнає ніякого занепокоєння.
Лао-Цзи

У кого є наука, той в релігії не потребує.
Йоганн Гете

Не бійтеся цього розбіжності; навпаки, знайте, що в цьому розбіжності вашому з усім оточуючим виразилося найкраще, що є в вас, – то божественне начало, прояв якого в житті становить не тільки головний, але єдиний сенс нашого існування.
Л. Н.Толстой

Я ніколи не намагався знайти Бога, вважаючи, що якщо Він такий розумний, як його описують, то зуміє знайти мене сам.
Айзек Азімов

Повної свободи немає, але людина наближається до свободи в міру з’єднання свого з Богом розуму і любові.
Л. Н. Толстой

Господи, дай мені спокій прийняти те, чого я не можу змінити, дай мені мужність змінити те, що я можу змінити. І дай мені мудрість відрізнити одне від іншого.
Фрідріх Крістоф Етінгер

Справжній екзистенціаліст – це по необхідності людина релігійна, усвідомлює своє «призначення», в чому б воно не полягало, бо життя, спрямована вірою в необхідність дії, – життя, побудована на визнанні, що головний спонукальний фактор існування є пошук, чиї цілі повні змісту , хоча і таємничого; вести таке життя неможливо, якщо емоціями, якими вона рухається, не керує глибоке переконання.
Н. Мейлер

Мене завжди вражало, що люди здатні битися з-за ковтка води, в той час як з’єднаними зусиллями вони могли б опанувати цілим джерелом.
І. А. Ільїн

Чи не даємо ми тобі, про Адам, ні певного місця, ні власного образу, ні особливої ​​обов’язки, щоб і місце, і обличчя і обов’язок ти мав за власним бажанням, згідно твоєї волі і твоєму рішенням.
Дж.Піко делла Мірандола

Сталін і міністр закордонних справ Франції П’єр Лаваль обговорювали, скільки дивізій кожна зі сторін змогла б виставити проти Німеччини. Потім Лаваль попросив «зробити що-небудь для заохочення релігії і католиківв Росії. Це так допомогло б мені в справах з татом ». «Ого! – вигукнув Сталін. – Папа! А у нього скільки дивізій?
Йосип Віссаріонович Сталін

Де Дух Господній, там свобода.
Апостол Павло

Багато хто прагне прожити життя інших людей. Їхні думки – чужі думки, їх життя – мімікрія, їх пристрасть – цитати. Уміння цитувати добре приховує відсутність власних ідей.

Онтологічної інтерпретацією людського буття як буття-в-світі не виноситися ні позитивного, ні негативного рішення щодо можливості буття при Бозі. Однак завдяки проясненню трансценденції вперше видобувається достатній поняття буття-ось (Dasein), в опорі на яке відтепер можна ставити питання про те, як в онтологічному сенсі ситуація зі ставленням буття-ось до Бога.
М. Хайдеггер

Якби насіння могли говорити, вони поскаржилися на те, як їм боляче рости. ”
Едуард мультатулі

Святе ж, яке є поки що лише сутнісне простір божественності, знову ж ще тільки зберігає вимір для богів і для Бога, зійде в своєму світінні тільки тоді, коли у своїй довгій підготовці просвітлиться і буде сприйнято в своїй істині саме буття. Тільки так від буття, почнеться подолання бездомності, в якій блукають не тільки люди, але саму суть людини.
М. Хайдеггер

Ні мораль, ні релігія не стикаються в християнстві ні з якою точкою дійсності.

Бог відкрив свою волю незначною порошині – людині! Книга, в якій викладена ця велика і всесвята воля – в твоїх руках. Ти можеш і прийняти, і відкинути волю Творця і Спасителя твого, залежно від того, як тобі завгодно. Твої вічне життя і вічна смерть в руках твоїх: розсуди ж, скільки потрібно тобі бути обережними, розсудливими. Чи не грай своєю долею вічною!
І.Брянчанінов

Релігія є самосвідомість і самовідчування людини, який або ще не знайшов себе, або вже знову себе втратив.
Карл Маркс

Екзистенція є питання, розкритий перед обличчям трансценденції.
А. Мацейна

Пекло, мабуть, клевое місце, раз малі, що придумали релігію, так хотіли, щоб туди, крім них, ніхто не потрапив.
Аль Капоне

Іудео-християнська релігійна традиція дала західного світу всеосяжну смислове схему, засновану на принципі, що світ і людське життя є частиною божественно зумовленого плану.
Сенс в житті кожної окремої істоти божественно зумовлений завдання кожної людини – зрозуміти і виконати Божу волю.
І. Ялом

У кожної людини такий ангел, яким людина відчуває своє щастя.
Катерина Сіванова

Для релігійного буття природа не зводиться до “просто природі” або до джерела фізичної енергії і корисних ресурсів. Всесвіт пронизаний релігійним посланням і освячується Присутністю сенсу. У релігійному образі буття речі і предмети завжди означають щось більше, ніж представляються на перший погляд. У кожному явищі світу проступає невисловлене, то, що трансцендірует (виступає за кордону) природи.

Релігія – це хвороба душі, яку може вилікувати тільки психіатр.
Беніто Муссоліні

Сучасний екзистенційну кризу є, в кінцевому рахунку, релігійний криза: це усвідомленням того, що … екзистенція є замкнутий світ, який призводить до нудоти і розпачу. Деякі психологи концентруються на аспекті нудьги або нудоти, інші на глибинної тривозі, треті – на втрати індивідуальності і механізації, яка призводить до неврозу безглуздості. Але, по суті, ми маємо справу з другим “гріхопадінням” людини, для якого виявилося неможливим релігійно проживати всі аспекти свого життя.

Юність людини невіддільна від матері. Вона частка твого істоти, твоєї потаємної суті – навіть сьогодні … без неї ти був би кимось іншим.
Рудольф Гесс

Від Бога можна не залежати лише поки ти молодий і благополучний; все життя ти незалежним не проживеш.
О. Хакслі

Ніколи ще жодна релігія ні прямо, ні побічно, ні догматично, ні алегорично не містила істини. Бо кожна релігія народилася зі страху і потреби і вторглася в життя через помилки розуму.
Фрідріх Ніцше

пізнаючисебе, людина пізнає свою божественну сутність і розпізнає її всюди, де бажає її бачити.
Х. А. Ліврага

Як в темні часи люди найкраще відомі релігією, так і в непроглядній пітьмі кращий провідник – сліпий … Kогда ж настає світанок, просто нерозумно слідувати за сліпим.
Генріх Гейне

Глибоко всередині душі є бажання, яке веде людину від видимого до невидимого, до філософії, до божественного.
К.Джебран

Не можна змішувати релігію і сексуальність. Цього немає в буддизмі і ісламі, так чому ж це дозволено в християнстві?
Кеті Перрі

Сутність будь-якої віри полягає в тому, що вона надає життю такий зміст, який не знищується смертю.
Л. Н. Толстой

Релігія – загальнолюдський нав’язливий невроз.
Зігмунд Фрейд

Якщо мене запитають, чому в моєму серці немає жодної релігії, то я відповім, що я втратив її з вини самої ж релігії.
Ф. Шиллер

Я вважаю, що дійсно справжня релігія – це Добре Серце.
Далай-лама XIV

Релігія дає людині ідеал. Людині потрібен ідеал, але людський, відповідний природі, а не надприродний.
Володимир Ілліч Ленін