Православні цитати зі змістом (350 цитат)

Гнів нічому не допомагає, тільки завдає шкоди тому, хто гнівається.
Через гордості і марнославства так само часто трапляються непорозуміння. Принижувати нас може хто завгодно, але принизити – ніхто, крім нас самих, наших справ і вчинків. Потрібно залишатися спокійними, навіть коли інші спеціально намагаються викликати ваш гнів.

Старець Феофіл покликав його, надів на нього рясу, прив’язав її мотузкою і сказав: «Доручення стариці виконай і спочивають меншу Христову братію, а Бог влаштує так, що ти свого часу будеш ієромонахом». Це згодом і виповнилося.

Бога май перед очима у всякій справі, яке б ти не робив.
Авва Ісайя (Скитський)

Пам’ятайте, в світі немає нічого випадкового! Чи не випадок править світом, але Божий Промисел, тобто піклування про кожного з нас люблячого Небесного Отця. Ось чому наші прабабусі зі знанням справи говорили: «На все воля Божа. Ранок вечора мудріший. Господь вирівняє. Слава Богу за все”.

Молитва ніколи не сходила з його вуст і не віддалялася з його серця. Добрий делатель виноградника Господнього, він потрудився, здавши на відмінно іспити на ристалище духовних змагань.

Ніщо не відбувається без волі Божої; але чи Бог сприяє у благом, або попускає лиха за колишні гріхи.
Феодорит Кирський

Якщо скаржишся, якщо всім незадоволений, якщо нарікаєш на своє життя, якщо тобі чогось не вистачає, і ти відчуваєш скорботу – це відбувається, тому що тобі не вистачає Христа і смирення. Бракує смирення, але зате багато
егоїзму.
Архімандрит Андрій (Конанос)

Наш обов’язок – молитися за тих, у кого немає часу молитися, за тих, у кого немає віри, за тих, у кого немає надії.

Коли згодом зможеш викорінити в собі всі згубні і шалені пристрасті, тоді присвяти себе умогляду піднесених понять.
Ніл Синайський

Радість моя! Поклади надію на Бога і проси Його допомоги, та вмій прощати ближніх своїх – і тобі дасться все, про що попросиш.

Молячись, у міру сил охороняй свою пам’ять, щоб не що-небудь своє вселяла тобі, але порушувала тебе до розумного продовження молитви, тому що розум під час молитви звичайно вкрай окрадивают пам’яті.