Православні цитати зі змістом (350 цитат)

Пам’ятай, що всі люди немічні і бувають несправедливі. Вчіться прощати, не ображатися. Краще відійти від завдають вам зло – на милування нема силування … Не шукай друзів серед людей. Шукай їх на Небі – серед святих. Вони ніколи не залишать і не зрадять.
Старець Микола Гур’янов

Очисти посуду свого, щоб отримати тобі велику благодать. Бо відпущення гріхів одно дається всім, причастя ж Святого Духа дарується по мірі віри кожного.

Абсолютно з’єднав почуття свої з Богом таємно навчається від Нього словес Його.
Іоанн Ліствичник

«Існує духовний закон, який повинен виконувати кожен православний християнин, і полягає він у трьох простих словах: смиряйся, терпи і не впадай у відчай».
Протоієрей Сергій Філімонов

Справжній пастир є той, хто може загиблих словесних овець, щоб знайти та виправити своїм незлобливістю, ретельністю і молитвою.

Оскільки Бог є сама доброта, саме милосердя і безодня благовоління, то, хто вступить в єднання з Ним, всяко сподобляється милосердя Його.
Григорій Палама

Якщо у нас щось попросять і ми шкодуємо віддати цю річ або якщо ми засмучуємося, коли щось втрачаємо, це означає, що ми любимо річ більше, ніж Христа. Якщо людина радіє, віддаючи, і засмучується приймаючи, – це хороший знак. Чим більше викидаєш (тобто даєш милостиню) – тим вище летиш (тобто ти приходиш духовно).
Паїсій Святогорець

І ось справжня смерть, коли душа роз’єднується з божественною благодаттю і поєднується з гріхом. Ті, хто має розум повинні уникати такої смерті і боятися.

Коли розум стане вільний від пристрастей, тоді середостіння, яке було між ним і Богом, падає.
Авва Ісайя (Скитський)

Де просто – там янголів сo сто; а де мудро – там ні одного..Жіть простіше – найкраще. Голову не ламай. Молися Богу. Господь все влаштує. Чи не муч себе, обдумуючи, як і що зробити. Нехай буде, як трапиться – це і є жити простіше …. Жити – не тужити, нікого не засуджувати, нікому не докучати, і всім моє шанування.