Православні цитати зі змістом (350 цитат)

Доброта і правда – дві руки Господа, простягнені над кожним. Одна карає, щоб інший уявити випадок помилувати.
Єфрем Сирин

Душа, яка зрадила себе волі Божій, нічого не боїться і нічим не бентежиться. Про всім, що відбувається, вона каже: так хоче Бог.
Архімандрит Тадей Вітовніцкій

Піднявши вітрило душі своєї, благодушно переїжджайте велике і тяжке море цього житія.

… Насолода Богом наситяться, і в якій мірі смакує і причащається хто, в такій робиться більш голодним.
Макарій Великий

Є три молитви, які підходять до всіх обставин без винятку. Перша – Слава Богу. Завжди. Друга – Господи, помилуй; Вибач. Теж завжди, тому що ми завжди грішні, завжди є, в чому нам каятися, і належну заплату за вчинки свої беремо прийнятний. покаяння примиряєнас з Богом, наближає до Нього, а значить – дає сили. І третя – Господи, допоможи. Теж завжди, тому що нам завжди потрібна допомога Божа. Господь Сам сказав: «Без Мене не можете нічого чинити» (Ін. 15: 5).
Священик Микола Булгаков

На пропонувався старця загальне питання: «Як жити?» – іноді відповідав він і трохи інакше: «Потрібно жити нелицемірно і вести себе приблизно; тоді нам хіба вірно, а інакше вийде кепсько ».

… Зносини з Богом за допомогою душевного пам’ятання, уважності в молитвах і всеспалення.
Ісаак Сирин ніневійской

Всі випробування дуже важливі. Вони змінюють людину все більше і більше. Чим чорніша морок в твоєму житті, тим краще ти потім розрізняєш світло. Розумієш, що це світло, і вмієш цінувати його.
Ієромонах Філофей (Тіфінюк)

У більшій своїй частині життя земне складається саме з того, що людина вважає “неважливим”. І релігійна думка покликана відшукати у всьому, починаючи з малого, сенс вічності.

Невидимо соприсутствует Він очам розуму і німих розмовляє з тими, котрі чисті серцем.
Феодор Студит

Дивись вперед – з надією, тому – з подякою, наверх – з молитвою, вниз – з покаянням, всередину – з увагою! А навколо – з любов’ю!
Ігумен Тихон (Борисов)