Православні цитати зі змістом (350 цитат)

Треба жаліти тих, хто йде проти Бога … Зрозумійте, їх очікує тільки пекло … Якщо людина не знайде у своїй душі Бога – вся його земне життя не має сенсу.
Микола Гур’янов

Праведний Алексій Мечев, побувавши на прихід у батька Романа, сказав: «У тебе стаціонар, а у мене тільки амбулаторія».

Бог знає все наперед, саме знає: чи не Сам визначає майбутнє, але із передбачення знає те, що повинно бути і буде. Інша ж справа – що мостить Він Своїм промислом, інше – що передбачає Він щодо наших вчинків …
Іоанн Златоуст

Якщо подивитися на життя уважно, то вся вона виконана чудес, тільки ми часто не помічаємо їх і байдуже проходимо повз. Життя кожної людини йде по якомусь таємничому планом, все в ній доцільно і мудро.

Не можна бути християнином упівсили – тут або все, або нічого.

Він, будучи простий і Незлобін, хоче, щоб і душі, що приходять до Нього, були прості і незлобиві, бо хто не має простоти, той не може коли-небудь побачити смиренність.
Іоанн Ліствичник

Свобода – вона різна. Свобода робити все, що я хочу – це рабство. А є свобода від гріха. Ось ми, православні, і шукаємо свободу від гріха. З Божою поміччю, зі своїм бажанням, тужась щосили утримуватися від гидот, можна звільнитися постом і молитвою. Треба щодня задавати собі питання: навіщо? Навіщо встав вранці? А нащо вибрав цей інститут? Навіщо живу?

«Премудрість християнська не в одному тільки пізнанні Бога полягає, але містить в собі і непорочне житіє християнське. Чи не знає Бога той, хто волі Божої не чинить, хоча вустами і сповідує Його »- з повчань свт. Тихона Задонського

Бог карає не всіх відразу і не всіх по заслугах, але злегка і поступово; і часто, караючи одного, картає багатьох інших.
Іоанн Златоуст

Я вам не бажаю ні багатства, ні слави, ні успіху, ні навіть здоров’я, а лише світу душевного. Це найголовніше. Якщо у вас буде мир, ви будете щасливі.

Нещасний чоловік, який, знаючи все, не знає Тебе; Блаженний, хто знає Тебе, навіть якщо він не знаєнічого іншого … Той, хто видали не може побачити Тебе, нехай все-таки вступить на дорогу, по якій прийде, побачить і буде з Тобою.