Православні цитати зі змістом (350 цитат)

Бог дає тобі новий день не для того, щоб ти його просто прожив, а для того, щоб ти встиг стати краще.

Ми повинні розвантажувати один одного, коли бачимо, що людині важко; потрібно підійти до нього, взяти на себе його вантаж

Без безперервної молитви неможливо наблизитися до Бога.
Ісаак Сирин ніневійской

Не турбуйтеся про свою духовну неспроможність – Бог бачить її. Вам же потрібно покластися на Нього, молитися якомога старанніше, не впадати у відчай і боротися, наскільки вистачить сил. Ось коли ви почнете думати, що досягли багато в духовному житті, – бийте на сполох, значить, все навпаки. Справжня духовна життя з перших кроків супроводжується стражданнями і стражданнями. Так зрадійте усякого утиску

Треба насадити в своєму серці твердий корінь віри, треба досягти того, щоб віра збіглася з розумом і серцем, треба, щоб розум і серце виправдовували віру.

В освіті хробака і мошки видно незрівнянно більше мистецтва, ніж в кращих творах розуму людського. Багато споруджують прекрасні будівлі, винаходять дивовижні машини, будують величезні кораблі; але найсильніші і дотепні з них можуть створити повзуче комаха, літаючу пташку, зеленіючу травичку, або навіть піщинку? Воістину великий Господь! І один Він великий і в великому і в малому землі.
Філарет Московський (Дроздов)

Все, що відбувається з нами, корисно. Чи не приймайна себе занадто багато життєвих турбот, а бережи свій світ і живи з Богом. Нехай все йде, як йде. І себе, і своїх близьких ми повинні довірити Господу. Господь всюди, і без Його промислу, без Його попущенія не буває нічого на землі. Коли ми укорінимо в собі цю думку, тоді все нам легко.
Архімандрит Тадей Вітовніцкій

Потрібно вдосконалювати насамперед самих себе. Світові потрібно побачити людей, що втілюють закон Божий. А вони так рідко зустрічаються в наш час.

… Ніхто не сховається від пресвітлого і невсипущого Ока, якщо зробить що і в таємниці: тому що всі перед Ним оголене, хоча б здавалося то і потайним.
Ісидор Пелусіот