Православні цитати зі змістом (350 цитат)

Зрадити себе водійству Божу, зійти під Його теплий, любовний дах – в цьому головна умова щасливого життя.

Шлях до ведення є безпристрасність і смирення, без яких ніхто не побачить Господа.
Ісихій Іерусал

Обговорювати людей – це як ритися в смітнику. Що тобі до того, як живе один, як живе інша. Збережи свій розум чистим. Збережи свій розум в світі. І ти побачиш, що життя повне спокою і щастя, і всі твої проблеми вирішаться з Божою поміччю.
Архімандрит Андрій (Конанос)

Повчання старців Псково-Печерської обителі – золотий фонд російської духовності. Вони бачили сучасної людини наскрізь, знали його больові точки і слабкі місця, і тому їх настанови так важливі і значущі для нас.

Думка про милосердя Боже приймай тільки тоді, коли падає в глибину відчаю.
Іоанн Ліствичник

Віруюча людина ніколи не буде самотній, навіть якщо у нього немає рідних і друзів. Адже у нього є небесна сім’я: Господь-Небесний Отець, Богородиця-Мати, святі-друзі, а ангели-брати …

Весь світ не стоїть єдиноїхристиянської душі, понеже він проходить, а душа наша є і буде нетлінна навіки.

Бога знаємо ми не по суті Його, але по пишноті творінь Його і Його про них Промислу. У них, як у дзеркалі, бачимо ми безмежну Його благість, мудрість і силу.
Максим Сповідник

Відчуй, що ти – в Божих руках. Він піклується про тебе, немає нічого випадкового в житті, і все робиться на краще для тебе. Бог все доведе до кінця, і не тільки в кінці, але і по життю ти побачиш це. Якийсь мудрий план веде тебе до зрілості, вірі, мудрості, силі, святості, красі, розчуленню душі …
Архімандрит Андрій (Конанос)

Відчуття присутності Ісуса Христа може бути під час будь-якої роботи, тільки б одне око було спрямовано на роботу, а інше до Нього. Одушевляє все молитвою. З неї, як з джерела, потечуть річки любові і інших благ духовних.

Ми не повинні багато досліджувати, багато міркувати про те, що буває від Бога, але за все висловлювати Йому вдячність.
Іоанн Златоуст